Golfclub de Haar

Tel. 030 677 28 60
info@gcdehaar.nl

Ontstaan en Layout

overzicht hele baan

In het groene hart van Nederland, tussen de dorpen Vleuten en Haarzuilens, ligt Golfclub De Haar.

Wie op De Haar speelt, speelt in feite in de ‘tuin’ van kasteel De Haar: het Zuiderpark. Het park werd eind vorige eeuw aangelegd en beschikte toen al over 6 holes. Maar niet voor lang; paarden, koeien en schapen graasden jaren de fairways af, maar men kon nog altijd duidelijk zien dat hier ooit gegolfd werd.

Op initiatief van de Junior Kamer Utrecht werd in overleg met de toenmalige eigenaar Thierry Baron van Zuylen van Nijevelt (die aanvankelijk meer voelde voor een wildpark) een plan ontwikkeld om het schitterende park in z’n oude glorie te herstellen.

Het plan voor Golfclub De Haar werd ontvouwd in november 1972. Op 15 juni 1974 werd de baan in een feestelijke sfeer geopend door Z.K.H. Prins Bernhard en daarmee werd ons land verrijkt met de 24ste golfbaan. De Engelse architect Frank Pennink ontwikkelde een unieke 9 holes baan die qua natuurschoon tot een van de mooiste golfbanen van Nederland gerekend mag worden.

Het 58 hectare metende terrein is uitermate gevarieerd begroeid. U vindt er beuken, eiken, lindebomen, kastanjes, naaldhout, een appelboomgaard en sinds enkele jaren rijk bloeiende rododendrons. Tussen de 9 fairways vindt u een grote vijver met een diepte van 10 meter en enkele kleine vijvers en slootjes.

In 1995 werden alle greens vernieuwd, waar nodig verlegd en werden tevens de bunkers veranderd.
Aldus ontstond er een gerenoveerde baan die een grotere uitdaging vormt.

Als ‘mooiste’ hole wedijveren de 7e en de 9e. De 7e is een Par 3 met zijn waterpartij tussen de tee en de green, de 9e is een Par 5 met aan het eind een prachtige uitzicht op kasteel De Haar. Kortom een mooie, maar ook lastige baan waar een ‘rechte’ bal het vaak wint van een ‘verre’ bal.