Golfclub de Haar

Tel. 030 677 28 60
info@gcdehaar.nl

In het kort

Welkom bij Golfclub De Haar

In het groene hart van Nederland, tussen Utrecht, Stichtse Vecht en Leidscherijn, ligt Golfclub De Haar. Het park waarin de baan ligt maakt onderdeel uit van het Landgoed De Haar. Het park, thans Rijksmonument, werd begin 1900 aangelegd naar een ontwerp van Hendrik Copijn en beschikte toen al over een golf course van zes holes. Maar niet voor lang: paarden, koeien en schapen graasden jaren de fairways af, en men kon nog altijd duidelijk zien dat hier ooit gegolfd werd.

Op initiatief van de Junior Kamer Utrecht werd in overleg met de toenmalige eigenaar, Thierry Baron van Zuylen van Nijevelt een plan ontwikkeld om het schitterende park in z’n oude glorie te herstellen en een golfbaan aan te leggen. Op 15 juni 1974 werd de baan geopend. De Engelse architect Frank Pennink ontwikkelde een unieke negen holes baan die qua natuurschoon tot een van de mooiste golfbanen van Nederland gerekend mag worden

De Haar is een club van en voor de leden. Dat betekent dat leden onbeperkt kunnen spelen zonder reservering van starttijden. Op afspraak kunnen ook greenfee spelers er terecht.

Baanstatistieken

Holes 9
Terrein 78 hectare
Bezoekers 9455
Opening 1974
Course Rating 71,5
Slope Rating 136
Kaartterrein

Over het park & de baan

Het 78 hectare metende terrein is uitermate gevarieerd begroeid. U vindt er beuken, eiken, lindebomen, kastanjes, naaldhout, een appelboomgaard en sinds enkele jaren rijk bloeiende rhododendrons. In het park staan verder vele bijzondere boomsoorten, neem bijvoorbeeld de sequoia, de carya (een van de weinige in Nederland), de varenbeuk, de op de Nederlandse linde geënte krimwilg en de moerascipres. Midden in het park ligt een grote vijver (de ‘rivier’) met een diepte van tien meter en enkele kleine vijvers en slootjes. Het is een ideale verblijfplaats voor veel verschillende soorten vogels, reptielen en insecten.

De nieuwe baan

Eind 2018 is begonnen met de uitbreiding van de baan van 9 naar 18 holes. De nieuwe baan is ontworpen door de bekende Belgische baanarchitect Bruno Steensels die ook getekend heeft voor het ontwerp van de ‘International’ in Amsterdam en ‘De Goyer’ in Eemnes.

Er worden negen nieuwe holes aangelegd en de oude negen holes worden volledig opnieuw opgebouwd volgens de laatste technische inzichten op het gebied van waterhuishouding en bodemontwikkeling. De hele aanleg vindt gefaseerd plaats, zodat altijd een volwaardige 9-holes baan beschikbaar is om te spelen. In totaal zal de aanleg twee jaar in beslag nemen. Eind 2020 gaat de nieuwe baan open.

De Golfschool

De Haar heeft een actieve golfschool met een team van drie pro’s, Floris de Vries, Ronald Brunner en Stef Beerenfenger Zij bieden een gevarieerd pakket aan lesmogelijkheden voor gevorderde golfers en beginners. Ook belangstellenden die (nog) geen lid zijn kunnen lessen boeken om kennis te maken met de sport.

Het Clubhuis

Het authentieke clubhuis heeft een schitterend terras dat uitkijkt op de tee van hole 1 en de green van hole 9. Zowel in het clubhuis als op het terras wordt uitstekend gegeten. Voor leden, hun introducés en greenfeespelers is het restaurant tijdens het golfseizoen van dinsdag tot en met zondag dagelijks geopend voor lunch en diner. In het winterseizoen is het clubhuis geopend tot 17.00 uur en wordt er alleen op afspraak gedineerd.