Golfclub de Haar

Tel. 030 677 28 60
info@gcdehaar.nl

In het kort

Welkom bij Golfclub De Haar

In het groene hart van Nederland, bij de dorpen Vleuten en Haarzuilens, tussen Utrecht, Stichtse Vecht en Woerden, ligt Golfclub De Haar. Wie op De Haar speelt, speelt in feite in de ‘tuin’ van kasteel De Haar: het Zuiderpark. Het Zuiderpark, thans Rijksmonument, werd begin 1900 aangelegd naar een ontwerp van Hendrik Copijn en beschikte toen al over een golf course van zes holes. Maar niet voor lang; paarden, koeien en schapen graasden jaren de fairways af, maar men kon nog altijd duidelijk zien dat hier ooit gegolfd werd.

Op initiatief van de Junior Kamer Utrecht werd in overleg met de toenmalige eigenaar, Thierry Baron van Zuylen van Nijevelt (die aanvankelijk meer voelde voor een wildpark), een plan ontwikkeld om het schitterende park in z’n oude glorie te herstellen. Het plan voor Golfclub De Haar werd ontvouwd in november 1972 en op 15 juni 1974 werd de baan geopend. De Engelse architect Frank Pennink ontwikkelde een unieke negen holes baan die qua natuurschoon tot een van de mooiste golfbanen van Nederland gerekend mag worden.

De Haar is een club van en voor de leden. Bijzonder: de leden kunnen spelen zonder reservering van starttijden. Plannen voor uitbreiding naar 18 holes zijn in een vergevorderd stadium. Wij verwachten eind 2017 met de aanleg te beginnen.

Baanstatistieken

Holes 9
Terrein 58 hectare
Bezoekers 9455
Opening 1974
Course Rating 71,5
Slope Rating 136
Kaartterrein

Over het park & de baan

Het 58 hectare metende terrein is uitermate gevarieerd begroeid. U vindt er beuken, eiken, lindebomen, kastanjes, naaldhout, een appelboomgaard en sinds enkele jaren rijk bloeiende rhododendrons. In het park staan verder vele bijzondere boomsoorten, neem bijvoorbeeld de sequoia, de carya (een van de weinige in Nederland), de varenbeuk, de op de Nederlandse linde geënte krimwilg en de moerascipres. Tussen de negen fairways vindt u een grote vijver met een diepte van tien meter en enkele kleine vijvers en slootjes.

In 1995 werden alle greens vernieuwd en waar nodig verlegd; tevens werden de bunkers veranderd. Aldus ontstond een uitdagende baan. De zevende en de negende wedijveren als ‘mooiste’ hole. De zevende is een Par 3 met een mooie waterpartij tussen de tee en de green, de negende is een Par 5 met aan het eind een prachtige uitzicht op kasteel De Haar. Kortom een mooie, maar ook lastige baan waar een ‘rechte’ bal het vaak wint van een ‘verre’ bal.

De nieuwe baan

Naar verwachting zullen wij eind 2017/begin 2018 beginnen met de (gefaseerde) uitbreiding van de baan van 9 naar 18 holes. De nieuwe baan is ontworpen door de bekende Belgische baanarchitect Bruno Steensels die ook getekend heeft voor het ontwerp van de ‘International’ in Amsterdam en ‘De Goyer’ in Eemnes.

Naast het aanleggen van negen nieuwe holes worden de oude negen holes volledig gerenoveerd volgens de laatste technische inzichten op het gebied van waterhuishouding en bodemontwikkeling. De hele aanleg en renovatie vindt gefaseerd plaats, zodat altijd een volwaardige 9-holes baan beschikbaar is om te spelen. In totaal zal de aanleg drie jaar in beslag nemen. In een latere fase volgt dan de bouw van een nieuw clubhuis.

Voorzieningen

De Haar heeft een golfschool met een team van twee pro’s. Zij zijn op de driving range, of in de baan, altijd bezig met het verbeteren van uw golf niveau: workshops, walk-in groepslessen en een ‘golf patrouille’ langs de mat zijn nog maar een aantal van de instrumenten die Floris de Vries en
Ronald Brunner daarvoor gebruiken.

Ons authentieke clubhuis heeft een schitterend terras dat uitkijkt op de tee van hole 1 en de green van hole 9. Zowel in het clubhuis als op het terras wordt uitstekend gegeten. Voor leden, hun introducés en greenfeespelers is het restaurant  tijdens het golfseizoen van dinsdag tot en met zondag dagelijks geopend voor lunch en diner. In het winterseizoen is het clubhuis geopend tot 17.00 uur en wordt er alleen op afspraak gedineerd.

Tarieven

Jeugd tot 21 jaar € 15,00
Greenfeespelers, lid van A of B club € 80,00
Greenfeespelers die geen lid zijn van een golfclub en in het bezit zijn van een EGA-kaartje € 85,00

Het terras van GC de Haar